Jaký je rozdíl mezi INFRAPANELY a INFRAZÁŘIČI UFO ?

Společné:

Oba systémy infratopení pracují na principu sálání infračerveného tepla. Oba systémy ohřívají především pevné předměty, od kterých se sekundárně ohřívá vzduch.

Rozdíl v místě použití:

Ploché infrapanely jsou nízkoenergetické produkty infratopení, které se využívají jako hlavní zdroj vytápění zejména v obytných prostorách, v kancelářských a obchodních prostorách. Uplatňují se tam, kde topíme trvale přes celou topnou sezonu. Vynikají nízkou spotřebou, atraktivním designem, výbornou ovladatelností.

Infrazářiče Ufo se používají především pro vytápění koupelny, dílny, obchodu, zimní zahrady, chalupy a obecně prostor, kde se topí nárazově. Infrazářiče Ufo narozdíl od plochých infrapanelů umí vytápět prostor velmi rychle – v blízkosti infrazářiče je teplo okamžité. Dále se infrazářiče Ufo používají na přitápění jakýchkoliv obytných nebo komerčních prostor. Zvláště dobré uplatnění mají v prostorách polootevřených, které se jinak špatně vytápějí klasickým konvekčním (radiátory, přímotopy apod.) topením. Mezi takové prostory patří např. obchodní stánek, kde se výrazně větrá vzduch, kostel s vysokým stropem, sportovní zařízení – fitnes apod., autoservisy a jiné dílny, restaurace a restaurační zahrádky a mnoho dalších.

Rozdíl v designu a umístění v prostoru:

Ploché infrapanely mají mnoho podob – od základního bílého nenápadného modelu po různé obrazové motivy, skleněné nebo zrcadlové povrchy. Lze je dokonale začlenit do interiéru domácnosti nebo kanceláře. Umisťují se na stěny (do výše obrazů) nebo na stropy, a tak výrazně šetří místo.

Infrazářiče Ufo se umisťují buď napevno – na svislou zeď do výšky cca 1,5 až 2,5m, nebo na strop, nebo se umisťují mobilně na stojan, který si můžete libovolně přenášet dle potřeby. Stojan je teleskopický – výsuvný do výšky v rozmezí 1 až 2 metru. Zásadní rozdíl oproti infrapanelům je, že infrazářič Ufo vydává tlumené oranžové světlo. Nehodí se tedy např. do prostor ložnice.

Rozdíl ve vybavení:

Základní infrapanely nejsou vybaveny žádným ovládacím prvkem (vypínačem nebo termostatem). Jsou určeny především pro přímou montáž do elektroinstalační krabice, která bývá většinou schovaná za infrapanelem. To ale neznamená, že infrapanel nemůžeme zapojit do klasické zásuvky nacházející se v blízkosti infrapanelu. Na kabelový vývod z infrapanelu se nasadí kabel s vidlicí, kterou zasuneme do jakékoliv zásuvky 220V  buď přímo nebo přes zásuvkový termostat. Všechny tyto doplňky najdete v našem obchodě spolu s infrapanely. Pokud plánujete vytápění celého bytu nebo domku infratopením, je vhodné připravit elektroinstalaci s nástěnými termostaty, které budou ovládat infrapanely. S přípravou elektroinstalace Vám rádi poradíme.

Infrazářiče Ufo jsou připraveny pro okamžité zapojení do zásuvky 220V. Infrazářiče Ufo mají přívodní kabel s vidlicí (2metry), vestavěný termostat, kterým lze infrazářič zapínat – vypínat a automaticky regulovat teplotu v místnosti.

Rozdíl v povrchové teplotě:

Infrapanely mají povrchovou teplotu 90 – 115°C. Díky speciální povrchové úpravě nehrozí popálení dotykem. Povrchová teplota je pro účinnost infrapanelu velmi důležitá. Pokud narazíte na nějaký levný infrapanel s povrchovou teplotou dosahující sotva 80°C, takový infrapanel má výrazně nižší účinnost. Takové infrapanely zásadně neprodáváme!

Infrazářiče Ufo – jejich vnitřní topná sklokeramická trubice má teplotu výrazně vyšší (několik set stupňů). Trubice je opatřena mřížkou v dostatečné vzdálenosti, tudíž nemůže dojít k popálení dotykem. Vyšší teplota infrazářiče je agresivnější, proto dokáže ohřát prostory např. s dlaždičkami v koupelně, a jiné špatně izolované prostory velmi rychle.

Rozdíl v ceně:

Každý prostor vyžaduje jiný druh vytápění, jiný způsob ovládání apod. Pokud budeme pomocí infratopení řešit jednu místnost, kalkulace jsou následující: Pro místnost 20m2 budeme v průměru potřebovat 2ks infrapanelů ISTP 500 nebo ISTP 700 podle kvality zateplení. K tomu bude vhodný termostat. Vše propojíme buď jednoduše – povrchově, nebo provedeme náročnější elektroinstalaci. Cena tohoto řešení infratopení se bude pohybovat cca 10 000,- až 14 000,- podle použití komponentů a způsobu zapojení. Pokud potřebujeme to samé vyřešit rychle, jednoduše, ale s kompromisem v designu, s přítomností tlumeného světla, zvolíme pro místnost 20m2 infrazářič Ufo S/18 v ceně 4490,-. Potřebujeme-li v místnosti pouze přitopit, ne vytápět, bude stačit infrazářič Ufo L/12 za cenu 3590,-.

Příspěvek byl publikován v rubrice Infrapanely, Infratopení, Infrazářiče se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.