Nevýhody infratopení

Infratopení je moderní systém vytápění, který se v současné době výrazně dostává do našich domů a bytů. U většiny prodejců infratopení naleznete dlouhé seznamy předností a výhod infratopení a nikde se nikdo nezmíní o nevýhodách infratopení. Pramení to většinou z nezkušenosti prodejců a hlavně z toho, že jen málo prodejců má infratopení dokonale vyzkoušené, má infratopení nainstalované doma a může tak neustále sledovat drobné nuance i zajímavosti, jak se infratopení chová v běžném životě. Firma Gloriet-infratopení disponuje vlastním ukázkovým domem, kde se topí pouze infratopením. Teď k drobným nevýhodám systému. Není jich mnoho, přednosti jsou v drtivé přesile, ale to není důvod nevýhody zamlčovat:

1/ Oproti konvekčnímu vytápění nelze infratopením např. vytápět otevřenými dveřmi druhou místnost. Infratopení působí jen tam, kde jsou infrapanely namontovány, a kde jejich infra sálání působí na stěny a předměty místnosti. Od těch se pak ohřívá v tom daném prostoru vzduch. Do druhé místnosti se otevřenými dveřmi sice nějaké teplo postupně dostane, ale trvá to podstatněji déle, než kdyby místo infratopení byly např. klasické přímotopné konvektory.

2/ Pokud se vytápění prostoru dimenzuje na běžné trvalé obývání, tzn. na stálé vytápění cca 21-22°C, tak po vypnutí infratopení a vychladnutí prostoru se objekt zpět vytopí za delší dobu než při použití systému, který ohřívá vzduch (přímotopy). Důvodem je skutečnost, že ohřát infratopením pevné zdi je samozřejmě obtížnější a pomalejší, než přímotopem ohřát vzduch. Z této skutečnosti např. plyne, že pokud chceme nadimenzovat vytápění např. chalupy, která se využívá příležitostně – o víkendech, je potřeba volit výrazně větší příkon infratopení, než kdybychom stejný prostor dimenzovali pro trvalé vytápění – bydlení. Pokud se chalupa k příležitostnému užívání dimenzuje běžným způsobem jako pro trvalé obývání, nesmí se zapomenout na nějaký nárazový výkonný zdroj tepla jako je např. krb, kamna, nebo mobilní výkonnější infrazářič, který mimojine též naleznete v naší nabídce – infrazářiče Ufo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Infrapanely, Infratopení, Infrazářiče se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.